Svetovni popotnik: 2. del: Benetke

Najbolj romantično mesto na svetu! Plavajoča pravljična dežela, polna mostov, marmornih palač in ljubkih trgov. Lepota, ki se pogreza v vodo, in labirint ozkih uličic, kjer domujejo gondoljerji in kjer odmevajo njihovi ljubezenski spevi. Dobrodošli v Benetkah!

»Ciao ragazzi! Water taxi?« so prve pozdravne besede, ki jih lahko slišite, ko hodite iz garaže Tronchetto Parking, ki je najprikladnejša lokacija za parkiranje, čisto v pristanišču, če se v Benetke pripeljete z avtom. In čeprav so vodni taksiji res daleč najudobnejši in najhitrejši način, da pridete do samega središča Benetk, pa cenejše alternative, kot na primer Battello (vodni avtobus) ali hoja, ponujajo posebne užitke, saj lahko slišite domačine, ki v svojem melodičnem dialektu razpravljajo o svojih dnevnih tegobah, ali pa odkrijete skrite uličice, ki so malo manj turistične.

Venezia_piazza_s_Marco_2Vir: Wikipedia

Česa v Benetkah ne smete izpustiti? Raziskovanja ozkih uličic, ki se v Benetkah imenujejo Calle in nosijo nekatera najbolj čudna imena, ki sem jih kdajkoli slišala. Večinoma gre za imena iz preteklosti, ki mimoidoče spominjajo na čas, ko je ime ulice običajno opisovalo kakšen dogodek ali namen te ulice. Tako lahko najdete Calle del frutariol (ulico prodajalcev sadja). Pa Calle degli Specchieri (ulico izdelovalcev ogledal). In celo Calle degli Assasini (ulico morilcev)!

IMG-20150608-WA0012

Uličica – calle

Številne trgovine in bari ponujajo vse od ročno izdelanih mask za karneval (in tudi cenejših kitajskih različic le-teh) do tipičnih slaščic ter luksuznega nakita in oblačil vodilnih svetovnih znamk. Ne zamudite priložnosti, da prestopite prag kakšne uradne trgovine, ki prodaja muransko steklo, kjer lahko občudujete umetnine rokodelcev. Če želite, lahko rezervirate tudi izlet s čolnom, ki odrine praktično iz Trga svetega Marka in vas zapelje do majhnega otoka Murano, kjer si lahko ogledate predstavitev tradicionalne metode pihanja stekla, ki jo uporabljajo še danes.

IMG-20150609-WA0002

Izdelki iz muranskega stekla

IMG-20150608-WA0004

Slaščice

IMG-20150608-WA0007

Cvetličarna

Vendar pa si večino znamenitosti lahko ogledate kar peš, kot na primer Trg svetega Marka Most z baziliko in zvonikom, doževo palačo, stolp z uro, na kateri figure oznanijo vsako polno uro, ter seveda mnogo beneških mostov, kot na primer most Rialto s številnimi restavracijami in trgovinami, leseni Akademski most in seveda razvpiti most vzdihljajev. Slednji velja za najbolj romantičen kraj v Benetkah, čeprav je razlog za to ime vse prej kot romantičen. Most je namreč doževo palačo povezoval z državnim zaporom, iz katerega se mnogo zapornikov ni več vrnilo. Vzdihljaji, ki jih je bilo mogoče slišati, tako niso bili ljubezenski, ampak bolj zadnji vzdihljaji groze. Danes je most nadvse priljubljeno mesto za selfije … zato sva ga, se razume, morala narediti tudi midva! 🙂

IMG-20150608-WA0008   IMG-20150608-WA0009

Most vzdihljajev in selfi

IMG-20150608-WA0002

Doževa palača

IMG-20150608-WA0003

Poziranje na mostu

IMG-20150608-WA0018

Stolp z uro

Kam pa, ko vas zagrabita lakota in žeja? Na voljo je mnogo možnosti za raznolike okuse in različno debele denarnice. Številne kavarne in bari ponujajo izbiro hrane in pijače po dostopnih cenah. Celo restavracije okoli najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti (kot prej omenjeni most Rialto) ponujajo ugodna kosila za turiste, kjer za okoli 15 evrov lahko dobite tri hode, vključno z vodo in kavo. Če bi radi zapravili čim manj, se vsekakor držite stran od Trga svetega Marka, saj cene v njegovi bližini rade močno poskočijo.

Prijetna restavracija srednjega cenovnega razreda, kjer ima hrana dejansko avtentičen okus in cene niso čisto vrtoglave, je La Feluca ( Ristorante la Feluca, Calle Mendola. +390412412785). Priporočam bakala s polento, ki je res izvrsten. Dobro pa je narediti rezervacijo vnaprej, saj je v času kosil/večerij običajno precejšnja gneča.

Za obrok višjega razreda pa se lahko podate v Ristorante Alle Corone (Campo della Fava 5527 Castello, +390412410253) ali restavracijo Riviera (Dorsoduro 1473, +390415227621), kjer lahko ob odlični postrežbi, raznolikih menijih in okusni hrani doživite posebno izkušnjo.

Namesto običajne večerje pa lahko romantičen večer preživljate ob aperitivu v enem od znanih barov na Trgu svetega Marka, ob spremljavi žive glasbe malih orkestrov, medtem ko srebate vašo najljubšo pijačo. Ampak pozor, za glasbo in odlično vzdušje v Benetkah boste odšteli kar precej!

Po večerji si lahko privoščite koktejl v baru na terasi hotela Hilton, Skyline Rooftop Bar (Hilton Molino Stucky Hotel, Giudecca 810), kjer vaš najljubši koktejl spremlja tudi najlepši sončni zahod v Benetkah.

IMG-20150608-WA0016Hiltonova terasa

Če ste v Benetke prišli na razkošen in sproščujoč oddih, potem se lahko namestite v hotelu JW Marriott Venice Resort & Spa (Isola delle Rose, Laguna di San Marco, www.jwvenice.com), ki ga odlikujeta ustrežljivost, ki jo je težko prekositi, in vrhunska storitev. Prav zato je ta hotel, ki je zgrajen na svojem lastnem otočku, tako priljubljen.

IMG-20150608-WA0013Zračni pogled na resort

Na voljo so številna prenočišča z zajtrkom, butični hoteli in apartmaji v okolici večjih turističnih atrakcij, ki jih lahko ob zgodnji rezervaciji dobite po dostopnih cenah. Mnogi so opremljeni na tipičen beneški način s pogledom na enega od kanalov. Tako da se lahko zbudite ob melodiji pesmi gondoljerjev … ali pa ob hrupu beneškega prometnega zamaška!

IMG-20150608-WA0005   IMG-20150608-WA0006

Gondole

Če se vam ne mudi domov, obiščite tudi kakšno predstavo v gledališču La Fenice (Teatro La Fenice, Campo San Fantin 1965, +39041786511). Prepričala vas bo čudovita arhitektura stavbe, ki je dom najboljših svetovnih umetnikov.

Ali si v Benetke želite zaradi prelepih mask? Potem pojdite februarja na karneval! O tem prazničnem času v Benetkah bova več napisala februarja naslednje leto, ko bova poročala o najinem obisku karnevala – se že veseliva!

DSC_0099Ročno izdelane maske

Naj zaključim: Benetke so zame vrhunska destinacija, eno najlepših mest na svetu, kjer se najde kaj za čisto vsak okus in žep. Pravijo, da se Benetke počasi potapljajo in da lahko nekega dne celo izginejo pod vodno gladino. Upajmo, da se to ne bo zgodilo v našem času. No, za vsak slučaj pa le obiščite in občudujte La Serenissimo, kot tudi pravijo Benetkam, v vsem njenem sijaju!

Kot bi zapeli gondoljerji: »Venezia, la Luna e tu …«

In seveda ne pozabite plesati skozi življenje!

Tjaša