Priložnosti

Pred nekaj meseci sem bila na večerji z mojo staro prijateljico iz otroštva, s katero sem v zadnjih desetih letih precej izgubila stik. In če pustimo ob strani zanimiv pogovor o tem, kaj se nama je dogajalo v tem času, ki sva ga morali nadoknaditi, me je najbolj presunilo nekaj, kar mi je rekla v prvih desetih minutah pogovora.

»Ko bi le tudi jaz takrat imela pogum, da bi zgrabila ponujeno priložnost, se preselila v drugo državo in si ustvarila kariero kot profesionalna plesalka. Moje življenje danes bi bilo precej drugačno.«

pic

Zaradi česa pa nas je strah zgrabiti ponujeno priložnost? Ne glede na to, ali gre za življenjsko priložnost, ki lahko pomeni začetek naše kariere, ali pa le za možnost, da bi spoznali nekaj novih ljudi, preživeli lep večer v njihovi družbi in počeli nekaj, česar še nikoli nismo, se ob pogledu nazaj pogosto zavemo, da v resnici več časa porabimo za to, da se odrekamo stvarem, ki bi nam morda prinesle veselje, kot pa za to, da bi sprejeli izziv in se podali na pot proti sanjam ali željam, kakršnekoli že so.

Ampak, ali ni to žalostno?

Seveda moramo razmišljati racionalno. O vsaki stvari moramo tehtno razmisliti, še posebej, če odločitev vpliva na pomembna razmerja ali na kariero. Kar pa vse bolj ugotavljam, je, da v večini primerov ne sprejmemo novih izzivov samo zato, ker nas je strah. Strah, da nam ne bi uspelo. Strah, da bi se čisto z vsakim delčkom sebe posvetili nekemu projektu ali neki osebi, potem pa se nam ne bi izšlo.

Moje razmišljanje pa je takšno.

Moje mnenje je, da vsakič ko posvetimo čisto vso svojo moč, odločenost in srce neki stvari, nikoli ne doživimo neuspeha.

Mogoče končni rezultat ne bo ravno takšen, kot smo upali. Mogoče bo na poti potrebnih nekaj sprememb in prilagoditev. Ampak ko potegnemo črto, je viden napredek v našem življenju; spreminjamo svojo situacijo na boljše in rastemo kot oseba.

Zato se znebimo strahu pred tem, da zagrabimo trenutek, in naslednjič ko nam življenje ponudi kakšno priložnost, jo sprejmimo z obema rokama. Mogoče bo to samo prijeten dan v družbi novega prijatelja. Ali priložnost, da se naučimo novega jezika. Lahko pa bo to priložnost, s katero si življenje povsem spremenimo.

Zato uživaj dan! Carpe Diem.

DSC_0188

Ker na koncu vedno obžalujemo le tiste priložnosti, ki jih nismo izkoristili.

 

Tjaša