Moji plesni idoli

Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, zaradi česar nekdo postane vaš idol? Vsak ima svojega in točna razlaga je skoraj nemogoča. To je lahko vzhajajoča zvezda, ki jo vsi občudujemo. Ali pa je to le naš sosed. Nas navduši njihov talent, njihov videz ali njihova močna volja do stvari, ki jih počnejo? Idoli so tisti, ki nas navdihujejo, bodrijo, vsak dan postavljajo nove cilje in v življenju počnejo to, v čimer se nekoč, vsaj do neke mere, vidimo sami.

Kot plesalko me najbolj pritegne način izražanja in interpretacija plesa posameznega plesnega para ali plesalca. Ter seveda oni sami, kot navadne osebe in kot vrhunski umetniki, ki s plesom dihajo in živijo.

Tekom moje plesne kariere se je nakopičilo že kar nekaj plesalcev, ki so me v določenem obdobju mojega življenja navdihovali. In me še danes. Zelo dobro se spominjam, kako sem na vsak način, ko bom velika, želela postati kot Katarina Venturini. Saj jo poznate – večkratna svetovna prvakinja in ambasadorka slovenskega športnega plesa. In kaj je bilo tisto, kar me je na njej še posebej pritegnilo? Zame je predstavljala najelegantnejšo plesalko na svetu. Njeni gibi so izgledali povsem enostavni in lahkotni. Ko sem kot 12-letna deklica imela priložnost trenirati z njo, sem se počutila privilegirano. Pustila mi je pokukati v svet profesionalnih plesalcev svetovnega kova. Vedela sem, da si to želim in da to nekoč bom. Cena mi ni bila pomembna – 6 ur treninga na dan, brez odmorov, brez izgovorov. Slab rezultat – še več treninga. Borila sem se za tisto, kar sem si najbolj želela. In še danes me njena močna volja poganja naprej. Katarina, hvala!

KATARINA VENTURINI

Moja druga inspiracija z začetka svoje tekmovalne poti je bila finska plesalka Hanna Karttunen. Nikoli je nisem imela priložnosti spoznati v živo, a vedno kadar sem jo videla plesati, mi je zastal dih. Vsak njen gib je bil zame popoln, način, na kakršen je uporabljala svoje telo in se skozi njega izražala. Kot otrok sem jo pogosto kopirala in sanjarila, da se bom nekoč zbudila v njenem telesu ter z njenim plesnim znanjem. Ker so vse to bile le sanje, mi ni preostalo nič drugega, kot da grem ponovno na trening in treniram …

HANNA KARTTUNEN

Tretji in zadnji, a najpomembnejši vzornik je del drugačnega plesnega sveta. Klasični balet in Baryshnikov. Zame je to popolnost. Popolnost njegovih skokov in eleganca njegovih obratov. In igra stopal, neverjetno ravnotežje in vedno popoln nastop, brez napak. Takšni nastopi zahtevajo ogromno mero odločnosti, vztrajnosti, samokritike in volje. In to sem si vedno želela doseči.

BARYSHNIKOV

To so moji, ki so mi pomagali na poti. Imate tudi vi svojega vzornika? Katere so tiste njihove značilnosti, ki vas najbolj pritegnejo?

(Tjaša)