Kako izboljšati obrate

Vsi plesalci imamo nekaj elementov, ki nam v splošnem povzročajo preglavice. Seveda je vsak plesalec zgodba zase, vendar pa lahko z gotovostjo trdim, da so obrati skupno zlo vseh plesalcev, še posebej na samem začetku učenja.

Obstajajo številni različni obrati, nekaj jih je tipičnih za določeno zvrst plesa, medtem ko so drugi precej univerzalni. V tem zapisu ne bom predstavila in opisala vseh obratov, ki obstajajo, ker bi bil sicer moj zapis dolg vsaj 125 strani in ker tudi sama ne poznam vseh obratov, ki obstajajo. 🙂 Namen tega zapisa je, da predstavim nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč, ne glede na to, katero vrsto obrata in katero zvrst plesa trenirate. Predlagam, da jih preizkusite sami, in upam, da bodo zaradi njih vaši obrati vsaj nekoliko lažji:

DSC_0024

  1. Začetni položaj

Pazite, da bo vaš začetni položaj čist in brezhiben, kolikor je mogoče. Na začetku obrata so izjemno pomembni položaj stopal, pokrčenost/iztegnjenost kolen in usmerjenost bokov/ramen. Če na primer poskušate narediti pirueto, pazite, da sta obe stopali obrnjeni primerno navzven, ramena morajo biti vzporedno z boki in obe roki spredaj.

  1. Med obratom

Ne glede na vrsto obrata pa pri stabilizaciji težišča pomaga, da stisnemo prečno trebušno mišico (M. transversus abdominis) in medenične mišice (psoas in iliacus), saj bomo imeli boljše ravnotežje in konsistenco. Meni pomaga, da držim prsni koš dvignjen in stojno nogo potiskam proti tlom – to mi daje najboljši rezultat, saj imam večji občutek stabilnosti.

Med obratom je nujno, da obdržimo fokus! To pomeni, da si izberemo neko nepremično točko, na katero se osredotočijo naše oči pred obratom in jo najdejo takoj potem, ko je naše telo spet obrnjeno v isto smer. S tem preprečujemo, da z obrati odpotujemo ven iz želene poti in zagotovimo, da so obrati na mestu varnejši.

Nasvet za začetnike! Držanje fokusa vam bo pomagalo tudi pri tem, da se vam ne zvrti, ko se prvič srečate z obrati.

Položaji rok so številni in nekateri so poljubni, vendar pa svetujem, da vedno veste, kje bi vaše roke v določenem trenutku morale biti … Ni pomembno, ali je ta odločitev vaša ali koreografova, v vsakem primeru bo jasno razumevanje želenega položaja rok zelo pomagalo pri lepo tekočih obratih.

  1. Konec obrata

Končni položaj je skoraj še bolj pomemben kot začetni. Če imate avdicijo za nastop ali pa ste na tekmovanju, so sodniki najbolj pozorni prav na to. Ne glede na to, kaj se dogaja med obratom, je to kar med nastopom res šteje, sposobnost plesalca končati obrat v želenem položaju in rešiti obrat, tudi če se je ta med izvedbo sfižil. Kot sem dejala, je na stotine načinov, kako lahko obrat zaključimo, pomembno pa je, da sami vemo, kje točno morajo biti posamezni deli telesa.

Nekaj mojih obratov med 3.27 – 3.34

Splošni napotki

  1. Ne obremenjujte se preveč s številom obratov, ki jih lahko naredite. Če perfektno naredite dvojno pirueto, je to vredno dosti več, kot pa trije obrati in pristanek izven ravnotežja. Obratov se lotite po korakih, najprej se naučite odlično obvladati manjše število obratov, nato pa nadaljujte na naslednjo stopnjo.
  2. Nekateri ljudje lažje delajo obrate, drugim so težje obvladljivi … Tako pač je. Na začetku. Več kot vadite, boljši boste, in čeprav se vam bo včasih zdelo, da ni nobenega napredka, ne obupajte. Dobro poznam te trenutke frustracij, a vam zagotavljam, da bodo minili in da boste z vajo lahko uspešno naredili fouette! Obljubim! 🙂

fouette

Obrat fouette